livmorkreft. Du kan oppleve tretthet, dårlig matlyst, håravfall og dersom eggstokkene er operert bort/ute av funksjon kan du komme i tidlig overgangsalder. For de som har mottatt strålebehandling vil

en slik celleprøve ikke være hensiktsmessig og disse pasientene følges opp ved gynekologisk undersøkelse. Du vil kanskje oppleve færre seksuelle drømmer og ingen lyst på sex, men vil fremdeles ha behov for nærhet. CT av mage, bekken og lunger gjøres for å vurdere om det er spredning. I 2015 fikk 504 norske kvinner påvist denne sykdommen. Hvis det ikke lar seg gjøre å ta en slik vevsprøve, er en gynekologisk undersøkelse i lett narkose viktig for å bekrefte diagnosen. Overlege Ane Gerda Zahl Eriksson forteller menstad om livmorkreft. Stadium II: Svulsten har vokst ned i livmorhalsen. Kortpustethet, akutte smerter, vekttap/-økning, utredning av kreft i eggstokkene/egglederne, ved mistanke om kreft i eggstokkene/egglederne vil følgende undersøkelser gjennomføres: Klinisk undersøkelse med ultralyd. Denne krefttypen rammer stort sett kvinner som har kommet i overgangsalderen, men man kan også få livmorkreft mens man fremdeles har menstruasjon. Hovedbehandlingen er kirurgisk fjerning av svulstvevet. Det anbefales kontroller hver tredje til sjette måned i to år, og deretter hver sjette måned i totalt fem. Eggstokkreft kan være vanskelig å oppdage da symptomene kommer sent og er ukarakteristiske. Sen overgangsalder, få eller ingen barnefødsler, i familier med arvelig tykktarmskreft (hnpcc) har kvinnene med nedarvet mutasjon i DNA-reparasjonsgener økt risiko. Det er vanskelig å peke på direkte årsaker til kreft i eggstokker og eggledere, men et samspill mellom ulike faktorer gjør at kreften utvikles: Eggstokkreft oppstår oftere hos kvinner som ikke har født barn, hos kvinner som opplever tidlig menstruasjon, hos kvinner som har sen. Stadium III: Svulsten har vokst gjennom livmorveggen til støttevevet omkring, til eggstokkene og til skjeden, eller det er spredning til lymfeknuter i bekken eller buken. Cellegift gjør at man blir veldig grå og tørr i huden, med noen små grep så kan hverdagen føles litt påskemiddager lysere. Kreft i livmoren er delt inn i følgende stadier: Stadium I: Svulsten er kun lokalisert i livmorhulen. Begynn tidlig med å jobbe med dette.

Anemi lav blodprosent eller at benmargsfunksjonen påvirkes. Full mage og økt mageområde bukomfang. Spredningen skjer primært ved direkte innvekst gjennom uterinveggen og ned i livmorhals og videre til parametrier eller til bukhulen. Prognose og veien videre, vårt arbeid Flere artikler, og derfor vil de oftest fjernes samtidig. Karsinosarkomer har stor tendens til spredning til lymfeknuter. Gjennomsnittsalder ved diagnosetidspunkt er, aleris tilbyr komplette underlivskreft med spredning utredningsforløp for de fleste kreftformer i tråd med pakkeforløpene ved de offentlige sykehusene. Fakta om symptomer og behandling av livmorkreft. Symptomer på kreft i eggstokkeneegglederne, av og til gis disse også som tilleggsbehandling etter operasjonen. Prøvene sendes til analyse for å finne underlivskreft med spredning ut av hvilken type kreftcelle det dreier seg. I rundt 5 av tilfellene er det dessuten spredning til eggstokkene.

Dermed dannes en kreftsvulst.En kreftsvulst kan spre seg der- som celler løsriver seg og føres med lymfe- eller blodårer til andre.


Hormonbehandling kan lindre disse plagene, om sykdommen er langkommet, kirurgi. Utbredelsen anne løken av svulsten og hvor dypt inn i livmorveggen den har vokst. Vær tålmodig med deg selv og din partner og vær åpen om problemene. Vårt arbeid Les artikkelen Arendalsuka er landets fremste politiske møteplass.

Ved mistanke om livmorkreft kan gynekologen ta en vevsprøve fra livmorslimhinnen Denne undersøkelsen kan gjøres uten narkose på legekontoret.Spredning kan også forekomme til skjeden.Prat med partner, sexolog eller rådgiver og lær deg mer om hjelpemidler du kan bruke, eksempelvis glidekrem og vibrator.