består av en blanding gjær og melkesyre-bakterier som finnes naturlig på kornets skall. Hell av 2/3-deler av blandingen, og mat den gjenværende tredjedelen med litt mer vann og mel.

I starten gikk det mest i vanlig gjær, men jeg opplevde det sikkert alle gjør noen ganger - at man vil bake litt grovere brød, og ender opp med "mursteiner forteller Sletten. Velg mel ut fra hva slags bakst du er ute etter. Denne kan man følge en oppskrift for å lage selv, eller man kan spørre om å få en avlegger av en annens surdeigkultur. For ikke å glemme smaken, selvfølgelig. Men selve baksten trenger ikke ta så lang tid. Bruk gjerne flere typer mel, som rug og hvetemel. Fordelen med surdeigsbakst er at er rikere på smak og fattigere på stivelse og gluten. Det var da han kom over en dansk bok med turmat og oppskrift på surdeigsbrød, at han ble nysgjerrig, og forsøkte seg frem hvor kjøpe surdeigsbrød med sammalt rug. Gjør som Tv-kokken Ingrid Espelid og halve Norges befolkning har gjort før deg. For øyeblikket har jeg ikke mulighet til å sende ut produkter, så du kan bestille her: eller her eller her m, dersom du har en venn eller nabo som har surdeigsstarter eller vannkefirkorn, så får du selvfølgelig en avlegger. Vis mer, surdeig er helt enkelt mel og vann som blandes sammen og begynner å boble og gjære av seg selv. Nå har jeg for eksempel en kultur med speltmel, en med hvete, en med durumhvete, en med rug samt en med rug og hvete. Disse mater jeg med ulikt mel, tipser Blomberg. Stort sett bruker jeg alltid så fuktig deig at elting ikke er nødvendig. Langsommere soppkultur Stadig flere får øynene opp for surdeig. Godt for de late Flakene passer perfekt for dem som er litt late eller utålmodige, skal vi tro daglig leder Pontus Blomberg i surdeigsbakeriet Handwerk. Siden jeg har to kulturer, en for rug og en for hvete, så baker jeg stort sett annenhver gang med en av dem. Det kan derfor være lurt å spare litt av den og mate den med nytt mel og vann. Og dyrkingen av kulturen er nødvendigvis ikke gjort i en fei. Når man baker bruker man kanskje 3-4 minutter på morgenen for å plassere sammen deigen til første heving. Siden bruker man tilsvarende tid for å få deigen i form til andre heving, og ditto ved steking et par timer senere. La blandingen stå til dag 4-6.

For eksempel brød, lyst til å lære mer, kombucha scoby 170. Dvs fretex samme pris om du bestiller en eller flere produkter. Den brukes i stedet for gjær i all slags bakverk.

Baker Petter Lund forklarer at det nye brødet inngår i serien «Gullspirebrød og er et rundt, lettfordøyelig og ekstra næringsrikt surdeigsbrød av spiret, økologisk, fullkornmel.Det er en blanding av økologisk mel fra bygg, spelt og linser, men også hvetemel.

Så det er lettere å få i gang en starter med økologisk mel. Som inneholder bakteriene til en vanlig surdeigskultur. Nå bør surdeigsstarteren begynne å bli stabil og fine den skal være klar til å begynne å bake med. Jeg synes det å bake med surdeig er enklere enn å bake med vanlig gjær. Som har blitt trendy med" Tålmodigheten lønner seg, og rundt tolv timer senere er man klar til å bake.

På Handwerk bruker de utelukkende surdeig i bakverket, her er industrigjær helt fraværende.Det har en fin seighet og fuktighet som gjør at det holder seg godt lenge.